Home Weblog Wat is Bokeh. Foto’s met mooie Bokeh maken

Wat is Bokeh. Foto’s met mooie Bokeh maken

door Albert
Tulpen - Bokeh effect

Toen ik weer begon met fotografie, wilde ik een bepaald effect creΓ«ren waarvan ik niet wist hoe, of hoe je het moest omschrijven. Ik zag veel foto’s op Instagram en in Facebook groepen voorbijkomen met het onderwerp scherp en hetgeen erachter in een onscherpe setting. Het leek vaak een ‘zweverig’ effect. Na een tijdje onderzoek op internet kwam ik erachter wat ik zocht.

Het Bokeh effect

Het effect dat ik zocht heet het ‘bokeh’ effect. Uitgesproken als ‘boo-kee’ is deze term afkomstig uit Japan. In het Japans betekent het ‘onscherpte’. En dat is precies wat het is. Een foto met een scherp onderwerp, waarbij de achtergrond een waas is. Het contrast in de onscherpe delen noemt men dus bokeh en het effect komt in verschillende gradaties.

Als je iemand hoort zeggen dat een foto een ‘sterke’ bokeh heeft, dan betekent dit dat de achtergrond zodanig wazig is dat je deze niet meer kan herkennen. Dit zie je veel terugkomen bij macro- en vooral ook bij bloemen en planten foto’s. Een mooie ‘ronde’ zachte bokeh betekent doorgaans dat de achtergrond wel zichtbaar is, maar met een zachte waas.

Tulpenfoto met zachte Bokeh
Zachte Bokeh – Onscherpe achtergrond, maar nog wel herkenbaar.

Het Bokeh effect creΓ«ren

De grote vraag is natuurlijk hoe we dit scherptediepte effect voor elkaar krijgen. Toen ik net mijn Nikon camera had, begreep ik al snel dat ik dit niet ging redden met de standaard kitlens. Ik begon te onderzoeken hoe je het bokeh effect kon creΓ«ren en wat ervoor nodig is.

Lichtsterk objectief

Voor het bokeh effect heb je een objectief nodig welke een groot diafragma waarde heeft (klein f getal). Ikzelf heb na een tijdje een Yongnuo lens gekocht met f1.8 als waarde. Deze lens is van een goedkoop merk en kost tussen de 60 en 70 euro. Voor dat geld kun je dus prima oefenen en kijken of het wat voor je is.

Scherptediepte

Als je weinig scherptediepte wilt hebben moet je de lens zo ver als mogelijk openzetten. Het diafragma kun je zien als een stel ‘lamellen’ die open en dicht klappen als je een foto maakt. In dit geval wil je de lamellen zo ver als mogelijk open hebben staan. Je kiest voor het grootste diafragma (kleine f waarde). Hoe kleiner het diafragma getal, hoe meer licht er op de sensor valt.

(Klein F getal / Grote diafragma opening (meer licht in lens) – (Groot F getal / Klein diafragma opening (weinig licht in lens)

Het kleinste f getal verschilt per lens. De duurdere objectieven zijn vaak erg lichtsterk en geven het mooiste bokeh effect (over het algemeen). De Yongnuo 50mm lens welke ik heb heeft een f1.8 waarde.

Creatieve Bokeh effecten maken

Met het bokeh effect kun je ook creatieve effecten maken. Door het verschil in scherptediepte met groot contrast zie je lichtpuntjes in de achtergrond als ‘wazige lichtbolletjes’ in je foto terug. Dit op zich staat vaak al erg mooi, maar hier kun je meer mee doen.

Filtervormen

De wazige lichtbollen kun je namelijk omzetten naar verschillende vormen. Met speciale filters, welke je zelf kunt maken, maak je deze lichtvormen (tutorial filter maken volgt). Dit filter plaats je over jouw lens en door de vorm in het filter worden ook de lichtpuntjes ‘gevormd’.

De foto kun je vervolgens in de M stand maken met het diafragma zover als mogelijk open. Met een sluitertijd rond de 1/60 kun je de foto nog redelijk uit de hand schieten. Wil je niet de M stand gebruiken, de A stand (Nikon) of Av stand (Canon) is ook goed te doen. In dat geval stel je het diafragma in op de kleinste f waarde.

Eigen werk voorbeelden

Ook interessant

Hier worden cookies gebruikt. Ik ga ervan uit dat je hier akkoord mee gaat. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je cookies uitschakelen. Ok Meer

Privacy